Posłannictwo rodziny w Kościele i świecie w świetle XIV Synodu Biskupów - Jan Dyduch (Polonia Sacra)
Synod biskupów opublikował owoc swych prac o powołaniu i misji rodziny w Kościele i świecie w dokumencie Relacja końcowa, skierowanym do papieża Franciszka. Dokument ten ukazuje sytuację małżeństw i rodzin we współczesnym świecie. Synod kontynuuje tradycyjną naukę Kościoła o małżeństwie i rodzinie, a także proponuje pewne rozwiązania trudności i zagrożeń trapiących małżeństwa i rodziny, odwołując się do Bożego miłosierdzia.