Protez Kaide Materyaline Candida albicans Tutulumunda Protez Temizleyici Ajan Konsantrasyonu Ve Uygulama Süresinin Etkisi - Özlem Barış; Nurdan Polat Sağsöz; Figen Orhan (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı protez kaide materyalinde Candida albicans tutulumu üzerine, farklı konsantrasyonlarda kullanılan kimyasal protez temizleyici ajanın farklı sürelerdeki antifungal etkinliğinin in vitro olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma için C. albicans (ATCC 1023) straini kullanılmıştır. Temizleme tabletleri steril saf su ile hazırlanmış ve çözüldükten hemen sonra otoklanarak steril edilmiş protez kaide materyali polimetilmetakrilat örneklerine 3dk, 5dk, 15dk, 30dk ve 8 saat süre ile uygulama yapılmıştır. 1, 2 ve 3 adet temizleme tableti ile uygulamalar 8 saat süresince yapılmıştır. Örnekler tüm uygulamalar sonunda tekrar steril izotik çözelti ile hafifçe yıkanmıştır. Steril tüplere aseptik koşullara uygun olarak alınan parçaların üzerine 10 mL steril SDB eklenmiş ve 120 rpm 35 ˚C’de 36 saat süre ile inkübe edilmiştir. Süre sonunda kültür homojen olacak şekilde karıştırılmış ve gelişmekte olan kültürlerden izotonik çözelti içerisinde dilüe (10-5’e kadar) edilmiştir. Kültürler ve dilüsyonlardan yayma plak ekimleri yapılmış ve 35 ˚C’de 36 saat inkübe edilmiştir. Süre sonunda sayıma uygun dilüsyon ekimlerinin koloni sayımları yapılmıştır. Bulgular: Yapılan koloni sayımlarında temizleyici ajanın bekleme süresinin etkili olduğu ancak, konsantrasyon farklılığın kaide materyaline tutunan mikroorganizma miktarını etkilemediği görülmüştür. Sonuç: Kimyasal protez temizleme tabletlerinin 5 dakika ve üzeri sürede iyi antifungal özellik sergilerken, kimyasal temizleyici konsantrasyonunu artırmak sonucu etkilememiştir. Ürün kullanım talimatında belirtilen süre ve konsantrasyonun yeterli olduğu görülmüştür.