Yabancı Turistlerin Satın Alma Karar Sürecinde Kültürel Varlıkların Etkisi: Konya Örneği - Oktay Emir; Ali Avan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de son yıllarda yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle tüketim algısında ve davranışlarda değişiklikler ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilirturizm anlayışının gelişmesi, kaynakların hızla azalmasıve niteliklerinin bozulmasısonucu çevresel değerlere olan sorumluluk bilincinin artması, klasik tatil anlayışının yerini alternatif turizm türlerinin almasıgibi nedenler insanların farklıarayışlar içine girmesine neden olmuştur. Farklıkültürleri tanıma ve yeni yerler keşfetme amacıyla seyahat eden turistlerin bu hareketleri kültür turizmini ve kültürel varlıkları, seyahat kararlarında etkili olan iki önemli değişken haline getirmiştir. Bu çalışmada, Konya’yıkültürel amaçlarla ziyaret eden yabancıturistlerin satın alma karar sürecinde kültürel varlıkların etkisine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi temel amaçtır. Bu doğrultuda Konya’yıziyaret eden yabancıturistler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Anket yöntemiyle toplanan verilerin analizinde faktör analizi, frekans-yüzde dağılımları, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analiz edilmesiyle elde edilen bulgulara göre, turistlerin satın alma karar sürecinde kültürel varlıkların etkisine ilişkin görüşleri olumludur. Bununla birlikte, turistlerin satın alma karar sürecinin ihtiyacın ortaya çıkmasıve alım sonrasıdavranışlar aşamalarınıdaha fazla önemsedikleri ifade edilebilir.