Fransızca Yabancı Dil Öğrencilerinin Olumsuz Değerlendirilme Korkusu ve Özyeterlilik İnançları - Meltem Ercanlar (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu araştırmada Fransızca yabancı dil öğrencilerinin olumsuz değerlendirilme korkusu ve genel özyeterlilik algıları incelenmiş, bu iki değişken arasındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği Programında 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar döneminde öğrenim görmekte olan 122 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri “Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Kısa Formu” ve “Genel Özyeterlilik Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi sırasında tek örneklem t-testi, Pearson korelasyon analizi ve tek yönlü ANOVA yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Fransızca yabancı dil öğrencilerinin genel özyeterlilik düzeyi yüksek, olumsuz değerlendirilme korkusu düzeyi ise düşük çıkmıştır. Ayrıca bu iki değişken arasında negatif ve orta düzeyde, anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin öğrenim gördüğü sınıfın ise olumsuz değerlendirilme korkusu ve genel özyeterlilik değişkenleri açısından fark oluşturmadığı görülmüştür.