SOSYAL BİLİMLERİN GELECEĞİ ÜZERİNE YENİDEN DÜŞÜNMEK - Kurtul Gülenç (Felsefe Dünyası)
11 Eylül sonrası dünyadaki değişim hareketinin teorik düzlemdeki enönemli sonuçlarından biri postmodernist söylemin gerilemesidir. Bu iddianın,kanımca, biri teorik diğeri pratik iki gerekçesi vardır. Teorik gerekçesi, postmodernizmlebirlikte modernist ideolojide var olan tüm kuram, kavram ve yapılarınyapısöküme uğratılmış olması, dolayısıyla teorik zeminde, yapısöküme uğratılacakherhangi bir şeyin kalmamasıdır. Pratik gerekçe ise özellikle 90’larda dünyada– kısmen de olsa - yaşanmış olan siyasal irade boşluğunun 11 Eylül saldırısındansonra Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülüğünde Batı dünyasının temelbileşenlerinin izlemiş olduğu güvenlik politikalarıyla büyük ölçüde doldurulmuşolması ve bu yolla da dünyadaki başıboşluğun postmodernist söylemdeki karşılığıolan ‘sınırsız doğrular kümesinin’ yeni bir hakikat rejimi mantığıyla sınırlanmışolmasıdır. Postmodernist söylemin gerilemesinin hem modernitenin önemli değerlerini hem de postmodernizmin birtakım düzlemlerdeki haklı eleştirileriniiçeren ve bu fikirleri sentezleyen yeni bir teorik çerçeveyle karşılaşma olanağınıdoğurduğu iddia edilebilir. Çalışmada - bu tespit çerçevesinde – eleştirel sosyalteorinin katkısı bağlamında sosyal bilimlerin geleceği tartışılacaktır. Eleştirel teorive sosyal bilimler arasındaki ilişkinin soruşturulacağı bu tartışmada; sosyalbilimlerin toplumsal pratiklere nasıl müdahale edebileceği nominalist analiz, içkineleştiri ve refl eksif perspektif kavramları aracılığıyla ele alınacaktır.