Early Christian prophetesses in the New Testament - Adam Kubiś (Polonia Sacra)
Artykuł prezentuje charakteryzację kobiet, które w Nowym Testamencie określone są explicite jako prorokinie: (1) córki Filipa w Dz 21, 9 oraz (2) kobiety-prorokinie we wspólnocie w Koryncie z 1 Kor 11, 5. Autor zwraca uwagę na historyczny i teologiczny kontekst ich działalności oraz definiuje treść i przedmiot chrześcijańskiego proroctwa. W prezentacji każdej z dwóch grup kobiet wskazano na najważniejsze problemy egzegetyczne i współczesny próby ich rozwiązania.