ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАРАХУВАННЯ І СПЛАТИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ НА ОСНОВІ МАСОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬ - Людмила Шульга; Олександр Канцурак (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена актуальним питанням аналізу нормативно-правових елементів масової оцінки землі в Україні. Установлено, що її перевагами є: підвищення об’єктивності та точності у визначенні податкових ставок для земельної власності; зменшення корупційних ризиків; поліпшення інвестиційного клімату; відповідність міжнародним стандартам, що сприятиме інтеграції України у світовий ринок. Визначено, що до проблем масової оцінки земель можна віднести: відсутність уніфікованої методики розрахунку, потребу в актуалізації даних, обмеження доступу бізнесу до деталей оцінки, необхідність змін у законодавстві. Запропоновано модель обліково-інформаційного забезпечення нарахування і сплати земельного податку. Розроблено форми документів для систематизації інформації про земельні ділянки; облікового відображення нарахування і сплати земельного податку та оформлення результатів перевірки.