KÂSIM B. İBRAHİM ER-RESSÎ’NİN KELÂM YÖNTEMİ VE TANRI ANLAYIŞI - Resul Öztürk (İslami İlimler Dergisi)
Zeydiyye mezhebi İslam itikadına ilişkin görüşlerini ortaya koymuş ve İslam Kelâmına katkıda bulunmuştur. İslâmî ilimlerin her alanında düşünce üretmiş ve Müslümanların düşünce dünyalarına katkılar sunmuştur. Bu mezhebin önde gelen düşünürü Kâsım b. İbrahim er-Ressî’dir (246/860). Kâsım er-Ressî, Mutezile gibi aklı, inanç konularını anlamanın temeline yerleştirmiş ve Allah’ın varlığı, sıfatlarının bilinmesi, güzellik ve çirkinlik gibi değerlerin bilinmesinde aklı esas almıştır. Yine o, Allah’ın yaratılmışlardan uzak bir varlık olduğu inancını (tenzih) savunmuş ve teşbih, tecsim ve cebir ifade eden ayetleri ve hadisleri bu yaklaşımla yorumlamıştır. Akıl, Kur’an ve Sünneti birbiri ile uyumlu bilgi kaynakları olarak değerlendirmiş ve bu bilgi kaynakları arasında herhangi bir uyuşmazlık, çelişki ve tutarsızlığın olmayacağını savunmuştur.