MARKA İLETİŞİM YÖNTEMLERİNİN MÜŞTERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ MAKSİMUM DEĞERE ULAŞTIRAN BİR MATEMATİKSEL MODEL - Meltem Öztürk; Selen Gönenç (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüzdeaynı ürün ve hizmet için rekabet eden birçok firma mevcuttur. Alternatifürünlerin arasından sıyrılabilmek ve seçilen bir firma olabilmek için ürününveya firmanın marka değerinin fark oluşturması gerekmektedir. Marka değerinioluşturabilmek için ise işletme, hedef kitlesi olan müşteri grubunu iyitanımalı ve kendini doğru yöntemlerle ifade edebilmelidir. Bu çalışmanın amacımarka değerini geliştirmek isteyen bir işletmenin, marka iletişim yöntemlerininmüşteri üzerindeki etkisini maksimize etmesini sağlayacak bir modeli sunmaktır.Bu kapsamda marka iletişim yöntemlerinin müşteriler üzerindeki etkisi sahaaraştırması ile gerçekleştirilmiş ve bu etkilerin müşteri üzerindeki etkisinimaksimize eden bir matematiksel model geliştirilmiştir. Marka değeri oluşturmakisteyen bir firma için müşteri grupları bazında yatırım yapması gerekeniletişim yöntemi ve yöntem için ayrılan bütçeler matematiksel model ilebelirlenmiştir. Marka değeri stratejisi oluşturma konusunda farklı bir bakışaçısı geliştirilerek ölçümlenemeyen etki değeri matematiksel olarakhesaplanabilir hale gelmiştir.