Laparoskopik Kolesistektomi Sonrası Gelişen Enfeksiyonlar ile İlişkili Faktörlerin ve Hemşirelik Tanılarının Belirlenmesi - Emine Bayrak Aykan; Nursemin Ünal; Dercan Gençbaş; Gamze Acavut; Neslihan Ilkaz (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Laparoskopik kolesistektomi günümüzde en çok uygulanan cerrahi girişimlerden biridir ve ameliyat sonrası enfeksiyon gelişme riski bulunmaktadır. Amaç: Bu çalışmada, laparoskopik kolesistektomi sonrası gelişen enfeksiyonlar ile ilişkili faktörlerin ve hemşirelik tanılarının belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde Eylül 2021-Eylül 2022 tarihleri arasında laparoskopik kolesistektomi uygulanan 79 hasta ile retrospektif olarak yürütüldü. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgiler Formu, Tıbbi Özellikler Tanılama Formu ve Hemşirelik Tanıları Değerlendirme Formu kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları 53,16 ± 13,62 yıl olup, %60,8’i kadındı. Ameliyat sonrası Vizüel Analog Skala ağrı ortalaması 3,49 ± 1,25’di. Hastaların hastanedeki ortalama yatış süresi 3,49 ± 2,53 gündü. Hastaların %44,30’una dren takıldığı, %10,13’ünde ameliyat sonrası dönemde hipertermi ve %5,06’sında enfeksiyon geliştiği belirlendi. Enfeksiyon gelişen hastaların yaş ortalamalarının gelişmeyenlere göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu bulundu (p lt; 0,05). Hastaların enfeksiyon gelişimi ile kronik hastalık varlığı ve laboratuvar değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p lt; 0,05). Sonuç: İleri yaş ve kronik hastalık varlığının laparoskopik kolesistektomi sonrası enfeksiyon gelişimine sebep olabileceği ve en çok kullanılan hemşirelik tanısının anksiyete olduğu belirlendi. Bu nedenle laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalara ameliyat öncesi ve sonrası süreçte bütüncül ve multidisipliner sağlık hizmeti sunulması önerilmektedir.