Kişilik ve İletişim Tipleri - Çetin Hazar (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada kişilik, fiziksel, toplumsal ve ruhsal özelliklerine göre ele alınmakta ve kişilik ile iletişim tipleri arasında ilişkiler kurulmaktadır.Kalıtımla çevresel faktörlerin bir sonucu olarak beliren kişilik bireye özgü duygu, düşünce ve davranışların örgütlenip bütünleşmesi olarak görülmektedir. Kişiliğin fiziksel özellere göre belirlendiği, kısalık, uzunluk, zayıflık, şişmanlık, güzellik, çirkinlik, saç, göz, ten rengi, mimik ve jest gibi beden özelliklerine göre kişiliğin ortaya çıktığı konusu Hipokrat'tan beri tartışılmaktadır. Ancak günümüzde toplumsal ve ruhsal özelliklere göre kişilik tiplemeleri oluşturulmaktadır. Bunlar arasında, Freud'un psikoanalitik yaklaşımı, Jung, Adler, Horney ve Erikson'un neo-analitik yaklaşımı, Pavlov, Galton, Tyron ve Gottesman'ın biyolojik yaklaşımı, Pavlov, Miller ve Donald'ın davranışçı yaklaşımı, Kelly, Rotter ve Bandura'nın bilişsel yaklaşımı, Allport, Murray ve McDougall'ın özellikçi yaklaşımı, Fromm ve Rogers'ın hümanist yaklaşımı ile Murray ve Sullivan'ın etkileşimci yaklaşımı ön plana çıkmaktadır.Biyolojik ve özellik yaklaşımları içinde yer alan Eysenck'in oturmuş-içedönük, oturmuş-dışadönük, uçarı-içedönük, uçarı-dışadönük tiplemeleri çerçevesinde, kendi kendine iletişim, kişiler arası iletişim ve kitle iletişimi gibi iletişim tiplerinin farklı tercih ve kullanımları ortaya çıkmaktadır.