Comparison of Julia and Matlab for Solving Vehicle Routing Problems-Araç Rotalama Problemlerinin Çözümünde Julia ve Matlab Kullanımının Karşılaştırılması - Kenan Karagül; Michael G. Kay; Sezai Tokat (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, iki projeye odaklanılmıştır: JuLog: Lojistik Mühendisliği Julia Araç Kutusu ve MatLog: Lojistik Mühendisliği Matlab Araç Kutusu. Herbir araç kutusu Araç Rotalama Problemlerini çözmek için kullanılabilir. Çalışmada karşılaştırmalar her bir araç kutusunun çözüm süreleri dikkate alınarak yapılmaktadır. Matlab mühendislik uygulamalarında yaygın kullanılan bir yazılımdır. Güçlü ve kapsamlı bir yazılım altyapısına ve aynı zamanda kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Julia Dinamik Bilimsel Hesaplama Dili olarak 2013 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) geliştirilmiştir. Julia tarafından Matlab, Python ve R gibi çok yaygın dillerde de var olan bir dil kabuğu (REPL: Read–Eval–Print Loop) sağlanır. MatLog açık kaynak kodlu bir araç kutusu olarak 1996’da Kuzey Karolina Devlet Üniversitesi’nde (NCSU) geliştirilmiş ve lojistik mühendisliği problemlerine odaklanmıştır. JuLog 2014 yılında yeni bir proje olarak başlamış, rotalama problemleri ve sezgisel çözüm yaklaşımlarına yoğunlaşmıştır.Sonuç olarak, bu araştırmanın amacı yazında oldukça iyi bilinen Kapasiteli Araç Rotalama Problemi test örneklerinin çözüm sürelerinin karşılaştırılmasıdır. JuLog ve MatLog fonksiyonları ile her bir test problemi için uzaklık matrisi hesaplaması, tasarruf çiftlerinin elde edilmesi, Paralel Tasarruf Algoritması ve İki-Opt Algoritması ardışık olarak uygulanmış ve çözümler elde edilmiştir. Çözüm süreleri açısından yapılan karşılaştırmada, tüm bu test problemleri için JuLog fonksiyonları MatLog fonksiyonlarından daha başarılı sonuçlar ortaya koymuştur.