Üniversite Öğrencilerinin Yaşadıkları Sosyo-Ekonomik Sorunlar Üzerine Bir İnceleme - Hüseyin Doğan; Gökçe Akçalı (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sosyo-ekonomik sorunların boyutu ve sosyal yardımlara erişim biçiminin tespit edilmesidir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Van, Muş, Batman, Gümüşhane, Bitlis, Konya illerine bağlı 10 üniversitede öğrenimine devam eden 1326 ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi oluşturmuştur. Google Form üzerinden yapılan araştırmaya 984 (%74.2) kadın, 342 (%25.8) erkek öğrenci katılmıştır. Ölçme aracını araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında öğrencilerin demografik bilgileri ile karşılaştırmalı olarak ki-kare, bağımsız örneklem t testi, ANOVA, frekans gibi analizler yapılmıştır. Araştırma bulguları, kadınların erkeklere nazaran ekonomik anlamda daha çok zorluk yaşadıklarını göstermektedir. Ayrıca üniversiteye yeni gelen öğrencilerin bir üst sınıftaki öğrencilere göre daha fazla zorlandıkları ve maddi açıdan zorlanma düzeyi artan öğrencilerin üniversitede bir işte çalışmaya başladıkları belirlenmiştir. Sağlıklı bir toplumun inşasında etkin bir rol alan bu grubun üniversite döneminde aileden uzaklaşmaya bağlı olarak yaşadıkları ekonomik sorunların boyutunun tespit edilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca üniversite öğrencilerinin bu mevcut sorunlarının toplumsal gelişim bağlamında irdelenmesinin iyileştirme sürecinde geliştirilecek politikalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.