Cemaate Bağlılık Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenirlilik - Ümit Horozcu; Kübra Kalkan (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada Cemaate Bağlılık Ölçeği’nin (CBÖ) geçerlik ve güvenirlik analizine ilişkin bulgulara yer verilmektedir. Nihai çalış- ma İstanbul’da yaşamakta olan 285 yetişkin üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi; güvenirliği ise Cronbach’s Alpha, Spearman Brown iki yarı test korelasyonu teknikleri ile sınanmıştır. Yapılan analiz sonucunda gü- venirlik katsayısı yüksek (Cronbach’s Alpha .90, Spearman-Brown Coefficient .89 ve r =.80), geçerliği iyi düzeyde (X2 /df = 3.18, RMSEA = 0.09, NFI = 0.96, NNFI = 0.96, CFI = 0.97, RFI = 0.95, RMR = 0.053, SRMR = 0.050, GFI = 0.88, AGFI = 0.84)13 maddeden oluşan tek boyutlu ölçeğe ulaşılmıştır.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #18171b}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #18171b}p.p3 {margin: 0.1px 0.0px 0.0px 2.0px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #18171b}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #18171b}span.s1 {letter-spacing: 0.1px}span.s2 {letter-spacing: 0.2px}span.s3 {letter-spacing: -0.9px}span.s4 {letter-spacing: 0.9px}span.s5 {letter-spacing: -0.1px}span.s6 {letter-spacing: -0.7px}span.s7 {letter-spacing: -0.4px}span.s8 {letter-spacing: -0.3px}span.s9 {letter-spacing: 0.8px}span.s10 {font: 4.5px 'Times New Roman'; vertical-align: 2.5px}span.s11 {font: 4.5px 'Times New Roman'; vertical-align: 2.5px; letter-spacing: 0.5px}span.s12 {letter-spacing: -1.8px}span.s13 {letter-spacing: -1.6px}span.s14 {letter-spacing: -1.7px}span.s15 {font: 4.5px 'Times New Roman'; vertical-align: 2.5px; letter-spacing: -0.1px}span.s16 {font: 4.5px 'Times New Roman'; vertical-align: 2.5px; letter-spacing: -0.9px}span.s17 {letter-spacing: 0.7px}