STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARININ YALNIZLIĞA ETKİSİ: MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ - THE EFFECT OF COPING WITH STRESS STYLES ON LONELINESS: A CASE STUDY ON VOCATIONAL SCHOOL STUDENTS - Şerife Karagöz; Meral Bektaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Stres, insanların değişen çevrekoşullarında bir tehdit ya da zorluk olarak algıladıkları durumlara karşıgöstermiş oldukları bir tepkidir. Stres insanlar üzerinde baskı ve zorlamayaratarak, olumsuz etkilere yol açmakta ve çeşitli nedenlerden dolayı insanlarstrese maruz kalmaktadırlar. Stresin sonuçlarından birisi de yalnızlıktır.Yalnızlık insan yaşamını olumsuz yönde etkileyerek kaygı, üzüntü gibiolumsuzluklara neden olmaktadır. Pek çok farklı etken yalnızlığa nedenolmaktadır. Bu araştırma, meslek yüksekokuluöğrencilerinin stresle başa çıkma tarzlarının, yalnızlık üzerine etkisiniincelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslekyüksekokulunda öğrenim görmekte olan öğrencileri kapsamaktadır. Araştırmadaveri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 240anket verisi analizlere dâhil edilmişolup %48,3’ünü kız öğrenci %51,7’sini erkek öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmabulgularına göre stres ile başa çıkma tarzları ölçeğinin alt boyutlarından;çaresizlik yaklaşımı öğrencilerin yalnızlıkları üzerinde bir etkiye sahipken;kendine güven yaklaşımı, iyimser yaklaşım, boyun eğici yaklaşım ve sosyaldestek aramanın yalnızlık üzerinde bir etkiye sahip olmadığı saptanmıştır (p<0.01).