Aile Apartmanında Yaşayan Evli Kadınların Gündelik Hayat Deneyimleri ve Kimlik Algıları - Nesrin Akıncı Çötok; Şeydanur Şimşek (Medya ve Kültür)
Bu araştırma, Türkiye’deki aile apartmanlarında yaşayan evli kadınların gündelik yaşam deneyimlerinin kimlik algıları üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Aile apartmanında yaşamanın kadınlar tarafından nasıl algılandığını ve eş, anne, gelin gibi toplumsal rollerin onların kimliklerini nasıl şekillendirdiğini anlamayı amaçlamaktadır. Amaçlı örnekleme yöntemiyle İstanbul, Bursa ve Ankara’da yaşayan 28-55 yaş aralığındaki 20 evli kadın seçilmiş ve bu katılımcılarla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Çalışmada fenomenolojik desen kullanılmış; sosyo-demografik bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Toplanan veriler, yazıya geçirilmiş ve içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda belirlenen üç ana tema; “aile apartmanı deneyimi”, “sosyal ilişkilerin gündelik hayata etkisi” ve “sosyal kimlikte baskın roller”dir. Bulgular, aile apartmanında yaşamanın kadınların sosyal kimlik algısını güçlü bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Kadınların gündelik rollerinde anneliğin belirleyici olduğu, ancak bazı durumlarda gelin olma rolünün baskın hâle geldiği gözlemlenmiştir. Katılımcılar, aile apartmanında sosyal destek ve dayanışmadan faydalanmakla birlikte, bireysel özgürlük ve özerklik açısından zorluklar yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Bu bulgular, kadınların aile apartmanlarında toplumsal rollerini ve bireysel kimliklerini koruma çabalarını gözler ortaya koymakta; aynı zamanda aile apartmanı yaşamının çok katmanlı ve dinamik yapısını gözler önüne sermektedir. Araştırma, aile apartmanlarının kadınların sosyal kimlik oluşum süreçlerinde oynadığı rolü literatüre kazandırmayı hedeflemektedir.