Öğretmenlerin Cinsiyet, Kıdem, İnternet Kullanım Becerisi ve Web Tabanlı Mesleki Gelişime Yönelik Motivasyonlarının Hizmet içi Eğitimdeki Başarılarına Etkisi - Özlem Canan Güngören; Gülden Kaya Uyanık; Neşe Güler; Burcu Koç; Mustafa Bayrakçı; Hüseyin Çalışkan; Ebru Demir Uzunkol; Mehmet Barış Horzum; Firdevs Karahan; Duygu Gür Erdoğan (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Buçalışmanın amacı öğretmenlerin cinsiyet, kıdem, internet kullanım becerisi veweb tabanlı mesleki gelişime yönelik motivasyonlarının hizmet içi eğitimdekibaşarılarına etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada nicel korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma kapsamında aktif öğrenme ile ilgiligeliştirilen hizmet içi eğitim web tabanlı bir sistem üzerinden Sakarya’dagörev yapmakta olan öğretmenlere verilmiş ve eğitim sonunda öğretmenlerinhizmet içi eğitimdeki başarılarını ortaya koymak amacıyla bir testuygulanmıştır. Çalışma sonucunda düşük kıdemli öğretmenlerin akademik başarıtestinden daha yüksek puanlar aldığı, web tabanlı mesleki gelişime yönelikmotivasyon boyutları ile akademik başarı puanları arasında düşük ve pozitifyönlü ilişkiolduğu, öğretmenlerin akademik başarılarında cinsiyetdeğişkeninin anlamlı bir yordayıcı olduğu ve kadın öğretmenlerin başarılarınındaha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin kıdemi azaldıkça akademikbaşarıları artarken internet kullanım düzeyi iyi olanların akademikbaşarılarının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılanöğretmenlerden kişisel ilgisi ve pratik gelişim motivasyonu yüksek olanlarladış beklentisi düşük olan öğretmenlerin akademik başarılarının daha yüksekolduğu ortaya çıkmıştır.