Sürdürülebilir Kalkınma ile Yeşil Büyüme İlişkisi: Seçilmiş AB Ülkeleri Özelinde Ampirik Bir Analiz - Sevginaz Işık (Verimlilik Dergisi)
Amaç: Sürdürülebilir kalkınma, küresel çapta önem verilen bir kavram olmasının yanında küresel olarak ulaşılmaya çalışılan bir kalkınma modelidir. Yeşil büyüme ise, özellikle uluslararası kuruluşlar tarafından sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmanın en etkin yolu olarak görülmektedir. Bu kapsamda, çalışmanın temel amacı, 2015-2021 dönemi için seçilmiş 16 AB ülkesinde yeşil büyümenin sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısını incelemektir. Yöntem: Yeşil büyüme değişkenlerinin sürdürülebilir kalkınma endeksi üzerindeki etkisi mikro panel veri analiz yöntemlerinden sabit etkiler, rassal etkiler ve Driscoll-Kraay standart hata modelleri ile incelenmiştir.Bulgular: Yeşil büyüme değişkenlerinden çevresel mal ve hizmetlerdeki istihdam payı ile çevre koruma yatırımlarının sürdürülebilir kalkınma üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilirken, çevreyle ilgili kamu Ar-Ge bütçe payının istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamıştır.Özgünlük: Sürdürülebilir kalkınma ile yeşil büyüme arasındaki ilişkinin incelendiği çalışmalar genellikle teoriktir ve bu iki değişkenin ampirik analizi literatürde oldukça kısıtlıdır. Bu çalışma, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmanın en etkin yolu olarak gösterilen yeşil büyümenin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki olumlu katkısını ampirik olarak ortaya koyarak hem sınırlı literatürü zenginleştirmekte hem de bu iki kavram arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.