Зниження ризику захворюваності населення шляхом знепилення агломераційних газів - Юлія Войтенко (Challenges and Issues of Modern Science)
Аналіз методів та засобів знепилення на агломераційних заводах нашої країни показав недостатній рівень очищення агломераційних газів. Встановлено, що для досягнення необхідного ступеня очищення газів потрібно зменшити потік пилу в повітря безпосередньо у джерелах його утворення. Це дозволить більш ефективно використовувати наявні засоби знепилення, значно знизити концентрацію пилу в газах, що викидаються в атмосферу, покращити роботу обладнання. Необхідність підвищення рівня екологічної безпеки агломераційного виробництва створює основу для подальших досліджень у цій галузі. Обґрунтовано доцільність використання поверхнево-активних речовин (ПАР) для покращення агломераційного гранулювання. Найефективнішим є використання цих розчинів у пінному режимі. Проведено порівняльну характеристику та аналітичний огляд фізико-хімічних властивостей основної речовини, яка може бути використана для контролю пилу. Аналізувалися розчинність піноутворювачів, їх піноутворювальна здатність, кратність та стійкість піни, здатність до збирання пилу. Обґрунтовано доцільність використання піноутворювача на основі триетаноламінового алкілсульфату первинних жирних кислот. Проведено розрахунки концентрацій поверхневого пилу викидів агломераційного заводу «ArcelorMittal Кривий Ріг» за запропонованим методом обробки агломераційного шихту розчинами ПАР та після обробки цим методом. Встановлено, що застосування методу обробки агломераційного шихту перед його гранулюванням ПАР призводить до зниження концентрації пилу в поверхневому шарі атмосфери. Для оцінки ризику захворювань була розрахована ймовірність захворювань на основі значення інтегрального показника. Також був визначений коефіцієнт небезпеки шляхом порівняння фактичних рівнів впливу з безпечними (довідковими) рівнями впливу. Обґрунтовано доцільність використання поверхнево-активної речовини для обробки агломераційного шихту, що призводить до підвищення рівня екологічної безпеки за рахунок зниження ризику захворюваності населення, що проживає в зоні впливу металургійного виробництва вдвічі.