Karşı Lig: Mücadele ve Direnişin Alt Kültürel Bir Oluşumu - Nazife Güngör; Kubilay Kara (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma bir direniş alt kültür örneği olarak Karşı Lig’i incelemektedir. Karşı Lig, Gezi Parkı direnişininardından önce futbol alanında başlayıp, daha sonra yaşamın diğer alanlarına doğru yayılan bir direnişve mücadele tarzıdır ve bu tarz zaman içerisinde bir alt kültürel yapıya dönüşmüştür. Karşı Lig’in ortayaçıkmasındaki asıl amaç, Gezi Parkı hareketi gibi, toplumdaki her tür ayrımcılığa meydan okumaktır.Dolayısıyla da Karşı Lig cinsiyet, dil, din, ırk, toplumsal sınıf farkını gözetmeksizin herkesi bünyesine kabuletmiştir. Bu çalışmada Karşı Lig ortamında oluşturulan oyun tarzı ve oyuna dair nesnelerin tarz anlamlarıKarşı Lig’e katılım gösteren insanların ortaklaşan tutum ve davranışlarına odaklanılarak çözümlenmeyeçalışılmıştır. Çalışma derinlemesine görüşme ve katılımlı gözlem teknikleriyle gerçekleştirilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgulara göre bir direniş ve mücadele alanı olarak ortaya çıkan Karşı Lig hareketizamanla bir alt kültürel alana dönüşerek, kendine özgü yaşam biçimiyle varlığını sürdürmeye başlamıştır.Karşı Lig hareketinin odağında futbol olsa da varlık amacı doğrultusunda yaşamın çeşitli alanlarınadokunmakta, toplumda kurduğu alternatif ilişki ve yaşam biçimiyle önemli etkiler yaratmaktadır. KarşıLig toplumda öteki olarak tanımlananların, dışlananların, ezilenlerin, mağdurların önce oyun alanları,yanı sıra da yaşam alanları olarak varlık göstermektedir. Karşı Lig hareketi içerisinde etkin olan bireyleryaşamın çeşitli boyutlarında ortaya koydukları farklılıklarla egemen toplumsal ve kültürel yaşama alternatifoluşturmaya çalışmaktadırlar.