ПРАГМАТИКА ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ ЕНЕРГОМЕНЕДЖМЕНТУ СУБ`ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Микола Ткач (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто ефективність системи енергоменеджменту підприємств, яка стає критичним фактором для економічного розвитку і конкурентоспроможності. Автором поставлено мету окреслення прагматичних аспектів, що сприяють формуванню та ефективному функціонуванню системи енергоменеджменту. Висвітлено роль раціонального енергоспоживання в контексті сучасних викликів, зокрема змін клімату, зростання цін на енергоресурси та необхідності сталого розвитку. Автори аналізують функції та завдання енергоменеджменту, акцентуючи увагу на важливості кваліфікації персоналу, фінансових ресурсах та інноваційних управлінських рішеннях. Розглянуто різні джерела фінансування енергоефективних проектів, включаючи державні програми, міжнародні фонди та корпоративне фінансування. Запропоновано методичні рекомендації для підприємств щодо інтеграції енергозберігаючих рішень у виробничі процеси.