Nowe ustalenia dotyczące proweniencji przekazu „Missa super O gloriosa Domina” Marcina Mielczewskiego PL-Wu RM 6243 - Katarzyna Spurgjasz (Muzyka)
W tekście przedstawione zostały nowe ustalenia dotyczące proweniencji jednego z trzech przekazów Missa super O gloriosa Domina Marcina Mielczewskiego – rękopisu przechowywanego obecnie w Bibliotece Uniwersyteckiej w Warszawie pod sygnaturą RM 6243. W dotychczasowej literaturze przedmiotu wiązano ten rękopis ze Żmigrodem na podstawie not proweniencyjnych, znany był również jeden jego posesor – bliżej niezidentyfikowany Theophilus Freytag. Na podstawie badań archiwalnych udało się zidentyfikować kolejnych dwóch właścicieli tego rękopisu, podpisanych monogramami w notach proweniencyjnych. Pierwszym był Christoph Johann Werner, kantor parafii katolickiej w Żmigrodzie w latach 1655-1672, drugim natomiast – Joannes Chrysostomus Zalaski, kantor parafii katolickich kolejno w Prusicach k. Żmigrodu (1657-1664), Namysłowie (1664-1678) i Brzegu (1678-1705). Rękopis PL-Wu RM 6243 jest więc przykładem recepcji twórczości Mielczewskiego w katolickich ośrodkach Śląska – w chwili obecnej jedynym znanym, którego proweniencja jest źródłowo potwierdzona. W tekście zostały omówione postaci obu posesorów tego rękopisu, a także pokrótce kontekst historyczny – np. udokumentowane źródłowo powiązania między muzycznymi środowiskami Żmigrodu i Namysłowa (gdzie rękopis ten był prawdopodobnie użytkowany).