VERGILERIN GELIR DAĞILIMI ÜZERINDEKI ETKISI: AMPIRIK BIR ÇALIŞMA - Bünyamin Demirgil (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Birülkede toplumsal barışın ve huzurun tesisi, büyük ölçüde gelirin adil birşekilde dağılımı ile gerçekleşmektedir. Ancak gelir dağılımının kendiliğindenadil olarak gerçekleşmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle devlet, sosyal devletanlayışının gereği olarak gelir dağılımı adaletsizliğini önlemek için gelirdağılımına çeşitli araçları ile müdahale etmektedir. Devletin bu müdahalearaçları içerisinde yer alan vergiler yapılan kamu harcamalarının finansmanınınyanında devletin sosyal hayata müdahale aracıdır. Devlet vergi politikası ilegelir dağılımı üzerinde etkiler meydana getirmektedir. Buçalışma ile vergilerin gelir dağılımı üzerindeki etkisi araştırılmaktır. Bukapsamda çalışmada, gini katsayısı ile dolaylı ve dolaysız vergiler arasındauzun dönemli bir ilişkinin varlığı Türkiye’nin 1980-2014 dönemi yıllık verilerikullanılarak ARDL sınır testi yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucundaseriler arasında eşbütünleşme ilişkisi bulunmuştur.