Velilik ve Keramet Bağlamında Abdal Musa’nın Gerçek ve Menkıbevi Hayatı-Şahsiyeti - Okan Alay (Turkish Academic Research Review)

(untitled)
Anadolu’nunünlü erenlerinden ve Alevi-Bektaşi geleneğinin en önemli şairlerinden olanAbdal Musa, 14. yüzyılda Selçuklulardöneminde, Teke Beyliği idaresindeki Antalya’da yaşamıştır. Anadolu’da tasavvufanlayışının yayılmasında önemli bir misyon üstlenerek Elmalı’daki tekkesindepek çok mürit yetiştirmiştir. Hacı Bektaş Veli’nin haleflerinden biridir. Ünlüşair Kaygusuz Abdal’ın ise selefi ve hocasıdır. Salt döneminin değil, sonrakiyüzyıllardan günümüze değin özellikle Alevi-Bektaşi kültür dünyasında etkiliolmuştur. Hayatı, şahsiyeti ve sanatına dair yazılı kaynaklardan ziyade menkıbe,velâyetnâme gibi anlatılar aracılığıyla şöhret olmuştur. Günümüzde edebîyönünün yanında Teke köyündeki türbesiyle kültür ve inanç dünyası için ayrıcaönemlidir. Buçalışmada Abdal Musa Sultan olarak da bilinen derviş şairin, gerçek vemenkıbelerdeki hayatı ve şahsiyetine değinilmiştir. Birinci kısımda; velilik, keramet ve menkıbe/menâkıbnâme”kavramların kültürel bağlamlarına, ikinci kısımda Abdal Musa’nın yazılıkaynaklardaki hayatına dair bilgi verilmiştir. Üçüncü kısımda ise menkıbe-menâkıbnâmeve velayetnâme olarak bilinen anlatılar odağında, şairin hayatı ve şahsiyetikonusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur.