INVENTARIZACIJA I ZAŠTITA GRAĐE IZ RAZRUŠENE CRKVE SV. FRANJE U SENJU I NJEZINA BUDUĆA NAMJENA - BLAŽENKA LJUBOVIĆ (Senjski Zbornik)
U 16. stoljeću gradu Senju zaprijetila je velika opasnost od turske sile zbog čega će, na prijedlog senjskog kapetana I. Lenkovića, kralj Ferdinanda I. iz obrambenih razloga, a uz suglasnost crkvenih i vojno-političkih vlasti, donijeti odluku o rušenju svih građevina izvan gradskih zidina kako ih neprijatelj ne bi osvojio i ugrozio grad. Njegovu odluku u djelo provodi I. Lenković koji je između ostalih građevina 1540. srušio i franjevačku crkvu sa samostanom u predjelu Sv. Petar, ali uz obvezu da franjevcima sagradi novu crkvu i samostan unutar gradskih zidina. Ta nova crkva unutar gradskih zidina do temelja će biti srušena u Drugom svjetskom ratu 1943. godine. Od samoga početka crkva sv. Franje je određena da bude posljednje počivalište senjskih odličnika – znamenitih i proslavljenih uskočkih knezova, kapetana, vojvoda i nadvojvoda koji su u crkvi pokapani tijekom 16., 17. i 18. stoljeća. Ova crkva sa svojom arhitekturom i inventarom postala je dragocjen spomenik kulture grada Senja. Nažalost, crkva je srušena 1943. kada je stradao i veliki dio njezina spomeničkog inventara, unutar kojeg i nadgrobne ploče senjskih uskoka koje su uglavnom razbijene i pretvorene u fragmente koji su pohranjeni na više lokacija u gradu Senju. Grad Senj i Odbor za zaštitu i obnovu povijesne jezgre grada Senja 1995. godine odlučili su, za moguću buduću namjenu, utvrditi lokacije smještaja i sadržaj te stanje u kojem se nalazi sačuvana spomenička građa – inventar iz crkve sv. Franje. Također je odlučeno da se ta spomenička građa obradi i popiše, odnosno inventarizira. Taj zadatak povjeren je autorici ovog rada. Nakon inventarizacije obrađeni inventar crkve je spreman za daljnju stručnu obradu konzervatora, restauratora i arhitekata, poslije čega je moguće predložiti i rješenja za revitalizaciju prostora nekadašnje crkve sv. Franje u koji bi bio ukomponiran i prezentiran sačuvan i stručno obrađeni inventar crkve. Inventarizacijom je utvrđeno da se unutar građe iz crkve sv. Franje nalazio i dio materijala koji ne pripada ovoj crkvi o čemu će također biti riječi u nastavku rada.