TURİST REHBERİ PERFORMANSININ TURİST MEMNUNİYETİ VE DESTİNASYON SADAKATİ ÜZERİNE ETKİSİ: UZAK DOĞULU TURİSTLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA - Cenk Murat Koçoğlu; Merve Yıldırım Kalem (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Çalışmanın amacı turist rehberi performansının turist memnuniyeti ve destinasyon sadakati üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bunun yanı sıra, demografik özelliklerden araştırmaya katılanların konaklamalarına ilişkin veriler elde edilmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Bu çalışmanın evrenini rehberli turlara katılan turistler, örneklemini ise Karabük ili Safranbolu ilçesini rehberli turla ziyaret eden Uzak Doğulu turistler oluşturmaktadır. Araştırma amacı doğrultusunda Safranbolu’yu ziyaret eden 405 Uzak Doğulu turistle anket uygulaması gerçekleştirilmiş, veriler SPSS İstatistik Paket Programında analiz edilmiştir. Çalışmada, faktör analizleri, güvenilirlik analizleri ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Turist rehberi performansının turist memnuniyeti ve destinasyon sadakati üzerinde pozitif etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Turist rehberi performansına ait alt boyutlar içinden turist memnuniyetini en çok etkileyen boyutların turist rehberlerinin etkinlikleri tanıtma becerileri ile problem çözme becerileri olduğu bilgileri elde edilmiş ve destinasyon sadakatini en çok etkileyen boyutların da iş ve iletişim becerileri ve etkinlikleri tanıtma becerileri olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.