ОСОБЛИВОСТІ ДІАГНОСТИКИ КРИЗОВИХ СТАНІВ ПІДПРИЄМСТВА В МИРНИЙ ЧАС ТА В УМОВАХ ВІЙНИ - Андрій Середа (Економіка та суспільство)
В економіці України, крім типових ринкових ризиків, існує ряд специфічних проблем, обумовлених недосконалою системою управління, відсутністю законодавчої бази для регулювання ризикованих операцій, неефективністю фінансових, економічних та правових інституцій, а також браком кваліфікованих фахівців у сфері антикризового менеджменту. Це підкреслює необхідність розробки і впровадження інтегрованої системи антикризового управління, яка б враховувала як внутрішні, так і зовнішні аспекти взаємодії з іншими економічними, правовими та політичними організаціями. Узагальнюючи погляди, представлені в науковій літературі, можна розглядати «антикризове управління» як інтегровану систему керівництва бізнесом. Вона має універсальний і систематичний підхід, орієнтований на попередження або ліквідацію несприятливих явищ у бізнесі за допомогою реалізації стратегічної програми. Ця програма має на меті подолання тимчасових складнощів, збереження та зміцнення позицій компанії в будь-яких умовах, переважно за рахунок власних ресурсів. Суть антикризового управління полягає у створенні умов, щоб менші проблеми не переросли у повноцінну кризу, з акцентом на негайну локалізацію та нейтралізацію кризових наслідків для забезпечення подальшого функціонування компанії.