Terör Örgütü Mensuplarına Yönelik Radikalleşmeden Arındırma Süreçleri ve DDR Modelinin Analizi: Endonezya JI Örneği - Alp Cenk Arslan (Mukaddime)

(untitled)
Bu çalışma, terör örgütü mensuplarına yönelik radikalleşmeden arındırma ile ilgili kavram ve süreçleri analitik olarak tartışmayı amaçlamaktadır. Betimsel analiz ve vaka çalışması gibi nitel araştırma yöntemlerini kullanan bu makale, radikalleşmeden arındırma programları ve süreçlerine ilişkin mevcut tartışmaları incelemektedir. Radikalleşmeden arındırma, doğası gereği zorlu bir süreç olmasına rağmen küresel ve bölgesel terörizm olgusunun yükseldiği günümüz bağlamında önemli bir kavram olarak görülmektedir. Zira terörizmin temel nedenlerinden birisi radikalleşmedir ve ancak radikalleşmeden arındırma çabalarıyla terörist faaliyetler önemli ölçüde engellenebilir. Dünya çapındaki sayısız örnek radikalleşme sürecinin ele alınmadığı ve terör örgütü mensuplarının şiddetten uzaklaştırılması için çaba sarf edilmediği takdirde terörizmin gelişmeye devam edebileceğini göstermiştir. Bu makale ilk olarak radikalleşmenin kavramsal çerçevesini ve ilgili terimleri ayrıntısıyla ortaya koymakta ve radikalleşme ile radikalleşmeden arındırma arasındaki kavramsal ilişkiyi tanımlamaktadır. Daha sonra, radikalleşmeden arındırma süreci için önerilen bir çerçeve olan silahsızlanma, silahlı örgütün dağıtılması ve yeniden entegrasyon (Disarmament - Demobilization - Reintegration / DDR) modelini incelemektedir. Makalenin vaka çalışması bölümünde Endonezya’da uygulanan radikalleşmeden arındırma yöntemleri detaylandırılmakta ve bu yöntemlerin yaklaşımı ve etkinliği derinlemesine analiz edilmektedir. Bu çalışma, radikalleşmenin teorik ve pratik yönlerinin kapsamlı bir incelemesini sunarak, radikalleşmeyle mücadele etmek ve sürdürülebilir kamu düzenini teşvik etmek için gerekli stratejilerin daha geniş bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.