EKOLOGINĖ PROBLEMA: TURINYS, ESMĖ, IŠTAKOS - Česlovas Kalenda (Problemos)
Straipsnyje aptariama šiuolaikinė ekologinė problema (krizė) kaip objektyvių ir subjektyvių veiksnių sąveikos rezultatas. Objektyviuoju (sociogamtiniu) požiūriu globalinė ekologinė krizė - tai susikaupusių prieštaravimų tarp žmogaus (kultūros) ir gamtos (biosferos), tarp technikos bei technologijos plėtros ir natūralios evoliucijos padarinys. Subjektyvusis ekologinės problemos kilimo (ir sprendimo) aspektas analizuojamas metafizinėje-etinėje plotmėje - per žmogaus kaltės kategoriją. Raktažodžiai: technika ir technologija, ekologinė krizė, egzistencinė (ekologinė) žmogaus kaltė.