2000-2020 Yılları Arasında Rus Sineması ve Milliyetçilik 1612 Adlı Film Örneği Üzerinden Analitik Bir İnceleme - Menderes Akdağ (Sakarya İletişim)
1789 yılı Fransız İhtilali sonrası Milliyetçilik fikri imparatorlukların yıkılıp yerine ulus devletlerin kurulmasına yol açmıştır. Ulus devletlerin kurulmasında birtakım dinamikler söz konusudur. Demiryolu ağlarının ve telgraf hatlarının yaygınlaşması bu dinamiklerin teknik kısmını oluşturmaktadır. Sinema, milliyetçiliğin yaygınlaşması adına bir propaganda aracı olmuştur. Milliyetçiliğin benimsetilmesinde tarih ve dil gibi iki temel etkiden yararlanılmaktadır. Sovyet Rusya’nın dağılmasından sonra son dönemde Rusya Federasyonunda Putin yirmi iki yıldan daha fazla süre devlet başkanı olarak görevde kalır. Putin döneminde Rusya tekrardan toparlanma sürecine girer. Bu dönemde Rus sineması da milliyetçi düşünce temelinde bazı filmler yapar. Vladimir Khotinenko tarafından yönetilen, 2007 yapımı 1612 adlı film bunlardan birisidir. Bu film, XVII. Yüzyılın başında Lehistan’ın Rusya’yı işgali sonrasında başlayan halk ayaklanmalarını ve sahte çarların ortaya çıkış sürecini konu edinmektedir. Çalışmamızda yöntem olarak bu film Rus siyaseti ve tarihi temelinde değerlendirilmiştir. Filmde kullanılan mitler ile milliyetçilik düşüncesi var edilmeye çalışılmıştır. Bu bulgular temelinde filmde kullanılan ikon ve mitler üzerinden analitik bir inceleme yapılmıştır. Filmin ürettiği muhtemel mesajlar için düşünceler geliştirilmiştir. Araştırmamıza benzer bir örnek yoktur denebilir. Bu da çalışmamızın önemini artırmaktadır. Çalışmamız Rusya’daki siyaset ve sinema arasındaki ilişkinin anlaşılmasını amaçlamaktadır.