CAN UNEMPLOYMENT BE CURED BY ECONOMIC GROWTH AND FOREIGN DIRECT INVESTMENT? - İsmail Aktar; Nedret Demi̇rci̇; Latif Öztürk (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışma VAR modeli kullanılarak doğrudan yabancı sermaye ve (FDI), ihracat (EX), işsizlik (UR) ve gayrı safi milli hasıla arasındaki ilişkileri dönemlik (2000:1-2007:4) veri kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Sistemde iki eşbütünleşik seri bulunmuştur. Bu uzun dönem ilişkinin varlığını ispatlamaktadır. Ancak, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdamı arttırmadığı ortaya konmuştur. İhracattaki varyasyonlar GDP üzerindeki etkisi her ne kadar pozitifse de istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu durum ihracat büyümeli ekonomik modeli desteklememektedir. Son olarak GDP gelişmeler anılan dönemde işsizliği azaltıcı yönde bir etki yaratmamışlardır.