La Adopción de las estampas jaliscienses en el imaginario nacional mexicano mediante la educación = The adoption of the Jalisco symbols in the mexican national imaginary through the education - Angélica Peregrina (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
Des de finals del segle XIX, l'Estat mexicà, que tenia urgència per construir la unitat nacional, va promoure els símbols que servissin per crear aquesta cohesió. Per això, es va valer de les estampes i símbols emblemàtics de la identitat de la nació: el charro, el mariachi i el tequila, elements populars entorn dels quals es va anar construint un imaginari cultural, que va acabar per ser acceptat per la resta dels mexicans devers el 1940. Aquest article analitza el paper que l'escola va exercir en aquest propòsit, com a generadora de valors culturals i de construcció de la identitat mexicana i com a instrument per proposar una visió del món que definís la comunitat nacional.