Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux, 1813’nın Besin İçeriğindeki Mevsimsel Değişimler - Ali Karaçuha; Gökhan Yıldız; Melek Ersoy Karaçuha (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Bu çalışmada, kırmızı deniz makroalglerinden Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux, 1813’nın besin içeriğindeki mevsimsel değişimler ve ekolojik değişkenler ile olan ilişkisi incelenmiştir. Çalışma materyali Sinop kıyılarındaki üç farklı noktadan mevsimsel olarak toplanmıştır. Bu çalışmada kül ve yağ değerleri açısından en verimli dönemin sonbahar, protein açısından ise en verimli dönemin kış olduğu tespit edilmiştir. Sonbaharda saptanan ortalama kül (%26.26±6.75) ve karbonhidrat (%64.47±6.06) değerleri ile diğer mevsimlere ait değerler karşılaştırıldığında farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Deniz suyunun fizikokimyasal parametreleri ile besin kompozisyonunu arasında yapılan korelasyon analizine göre fizikokimyasal parametrelerden tuzluluk, pH, iletkenlik ve yoğunluk ile sıcaklık arasında pozitif bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tuzluluk, elektriksel iletkenlik ve çözünmüş madde arasında da pozitif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Biyokimyasal parametrelerin korelasyonu incelediğinde sadece iletkenlik ile kül oranı arasında pozitif ve iletkenlik ile karbonhidrat oranı arasında negatif bir korelasyon tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin Laurencia obtusa’nın en kullanışlı dönemlerinin tespitinde önemli bir veri kaynağı olacağı düşünülmektedir.