Gebelerin Gebelikte İyi Olma Hali ve Gebelik Deneyimlerinin Doğum İnançlarıyla İlişkisi - Zehra Çerçer; Duygu Ayar (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Prenatal dönemde, olumlu deneyimler, gebelikte iyi olma hali, sağlıklı bir doğum süreci için önemlidir. Amaç: Araştırmada gebelerin gebelikte iyi olma hali ve gebelik deneyimlerinin doğum inançlarıyla ilişkisini incelemek amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma kesitsel bir araştırma olarak Haziran - Aralık 2023 tarihleri arasında bir devlet hastanesinde daha önce hiç doğum yapmamış 163 gebeyle tamamlandı. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Gebelikte İyilik Ölçeği, Gebelik Deneyimleri Ölçeği ve Doğum İnançları Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırmada gebelerin Gebelikte İyilik Ölçeği toplam puan ortalamaları 30,01 ± 8,27’dir. Gebelik Deneyimleri Ölçeği sıklık boyutundaki, olumlu duygular puan ortalaması 8,28 ± 1,92 ve olumsuz duygular puan ortalaması 8,30 ± 1,93’dü. Yoğunluk boyutundaki olumlu duygular puan ortalaması 1,11 ± 3,00 iken olumsuz duygular puan ortalaması 1,67 ± 3,00’dır. Doğal süreç inancı toplam puan ortalaması 19,98 ± 3,76 iken, tıbbi süreç inancı toplam puan ortalaması 19,18 ± 3,44’dür. Pozitif etki ve memnuniyet alt boyutu ile doğal süreç inancı arasında negatif yönde zayıf korelasyon belirlendi (r = -0,303; p lt; 0,05). Gebeliğin planlı oluşu değişkeni her üç ölçek ile anlamlılık gösterdi (p lt; 0,05). Sonuç: Gebelerin, gebelikte orta düzeyde pozitif iyilik hali ve endişe yaşadıkları ve doğumun doğal bir süreç olduğuna inandıkları görüldü. Pozitif iyilik hali arttıkça doğal süreç inancının azaldığı gözlendi.