Санкційні механізми виключення держав з міжнародних організацій - A.V. Marych (Аналітично-порівняльне правознавство)
Дотримання загальновизнаних принципів і норм міжнародного права має першочергове значення в сучасному суспільстві. Протидія сучасним загрозам потребує ефективних заходів щодо посилення ролі правових механізмів у забезпеченні міжнародного порядку. Слід зазначити, що міжнародні санкції є ключовими інструментами, що використовуються міжнародними організаціями для відновлення порушених норм міжнародного права, зміцнення справедливості та стабільності відносин. У сучасній міжнародній практиці простежуються випадки грубого порушення державами основних принципів міжнародни хорганізацій, що охоплюють як політичні, так і економічні аспекти. Подібна тенденція спонукає до критичного аналізу того, як відновити та запобігти подібним діям у майбутньому. Для України питання примусового видворення набуває актуальності з огляду на надзвичайно руйнівний характер порушень росією основоположних принципів міжнародного права, один з яких незастосування сили та загрози її застосування. Примусове виключення стає крайнім важелем впливу для виконання основоположних принципів міжнародного права та дотримання міжнародно-правових зобов'язань.