Felsefe ile Psikanaliz'de İz Ortaklığı: Levinas ve Lacan - Hilal Büşra Akşeker (Artuklu Humanities)

(untitled)
Bu çalışma genel olarak aynı çağ içerisinde yaşayan Jacques Lacan ve Emmanuel Levinas’ın kendilerinden önceki geleneksel etik ve geleneksel psikanaliz düşünce sistemlerinin karşısında bu iki düşünürün kullandığı benzer kavramların, analojilerin, iki düşünür arasındaki bağıntıların buna ek olarak da farklılıkların ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Lacancı psikanaliz dolayısıyla Öteki/öteki, Levinasçı etik dolayısıyla da Başkası/başkası, ben’in özne olabilmesi adına sürülmesi gereken izler olarak görülmektedir. Kayıp olan bu iki önemli kavram, Levinasçı var( il ya) ve Lacancı ayna evresiyle ilişkilendirilerek simgesel düzlemden imgesel düzleme geçişi ve yahut etik özne olabilmek adına kayıp olan yüzleşmenin yine yüz dolayısıyla olabileceği yazıyla birlikte değerlendirmeye tabi tutulur. Bilinçdışı ve etik ile ilişkilendirilen arzu durumu farklı pencerelerden aynı manzarayı görebilmenin olanağı ile yazı içerisin de incelenen bir diğer durum olmaktadır. Benzerlikleriyle birlikte iki düşünürün birbirinden ayrıştığı ve dolayısıyla iki düşünce sisteminin de ayrıştıkları noktalardan da bahsedilmektedir. Etik ve psikanaliz’in keskin çizgileri, eser aracılığıyla farklı yazarlar ve farklı konular dolayısıyla yumuşatılmaktadır. Söz konusu amacı gerçekleştirebilmek, “Kayıp Yüzleşme: Levinas ve Lacan” adlı eserin incelenmesiyle olanaklı hale gelebilmektedir. Anahtar Sözcükler: Psikanaliz, başkası, etik, öteki, özne.