AFGANİSTAN, PAKİSTAN VE IRAK’TA KAMU HARCAMALARI, ENFLASYON ORANI VE DIŞ YARDIMLARIN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: PANEL VERİ ANALİZİ - Elife Akiş; Muhammad Akbar (Ekonomi Maliye İşletme Dergisi)
İktisadın doğuşundan günümüze kadar makroekonomik büyüme tüm ülkelerin temel hedefi olmuştur. Bu yüzden her ülke daha hızlı ve sağlam büyüyebilmek için farklı ekonomik politikalar uygulamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Afganistan, Pakistan ve Irak’ta 2001-2020 yılları arasındaki dönemde kamu harcamalarının, alınmış kalkınma yardımlarının ve enflasyon oranın ekonomik büyüme üzerindeki ektisini Panel analizi ile araştırmaktır. Bu amaçla çalışmada, değişkenlerin grafik incelenmesinden sonra çeşitli testler yapılarak nihai model elde edilmiştir. Elde edilen nihai modelin sonuçlarına göre, devlet harcamalarındaki %1’lik bir artış ekonomik büyümeyi %0,86 ve enflasyon oranındaki %1’lik bir artış ekonomik büyümeyi %0,12 oranında artırmaktadır. Ancak alınmış kalkınma yardımlarındaki %1’lik bir artış ekonomik büyümeyi %0,29 oranında azaltmaktadır.Sonuç olarak, Afganistan, Pakistan ve Irak’ta Keynes’in Teorisinin geçerli olduğu sonucu tespit edilmiştir. Bununla birlikte bu ülkelerde enflasyon oranındaki artış da ekonomik büyüme üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Ancak dış yardımlar Afganistan, Pakistan ve Irak’ta iç gelir dağılımının bozulmasına, yolsuzluğun artmasına, ülkenin ekonomik ve siyasi politikalarına müdahale edilmesine neden olmuştur. Böylece dış yardımlar alıcı ülkelerin ekonomik büyümesi ve kalkınması üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır.