İŞLETMELERİN İZLEDİKLERİ TEMETTÜ DAĞITIM POLİTİKASININ HİSSE SENEDİ FİYATLARINA ETKİSİ - Yrd. Doç. Dr. Abdullah Tekin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
1. GİRİŞTemettü politikası, dağıtılmayarak işletmede bırakılacak kâr miktarı ile dağıtılabilecek kâr miktarlarının belirlenmesi açısından önemlidir. Çünkü bu iki hususun tespiti doğrudan işletmenin sermaye yapısıyla ilgili bulunmaktadır. Karar verici organ ortaklık bünyesi için, borç/öz sermaye ilişkisini tespit ettikten sonra, sırasıyla öz sermayenin bileşimini tespit edecektir. Ortaklık için, kâr dağıtmayarak bir otofınansman mı, yeni pay senetleri çıkârmak mı, yoksa her ikisine de başvurmadan, işletmenin oluşturduğu kârların tamamen dağıtılması mı daha etkin olacaktır, bu konuların belirlenmesi gerekecektir. Temettü politikası ortaklık için finansman politikasının ayrılmaz bir parçasıdır. Kâr dağıtımı sermaye bütçesi, sermaye maliyeti ve optimal sermaye yapısı konularıyla ilişkili bulunmaktadır1. Bu nedenle temettü politikasının ortaklık amacının ışığında değerlendirilmesi gerekmektedir. Yani ortaklık kendi değerini hissedarlar nezdinde maksimum kılacak bir politikanın seçimini amaçlar. Hissedarların serveti sadece hisse senetlerinin piyasa fiyatını değil, aynı zamanda, cari temettüleri de içermektedir.