Anadolu ve Azerbaycan Türklerinin Çocuk Oyunlarının Karşılaştırılması - Yusuf HABİBOV; İsmail SÖZEN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Çocuk folklorunun çocuk oyunu türleri, onların ruhi, manevi, psikolojik ve fiziksel gelişimindeki rolü sebebiyle çocuk hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Bu makalede; Anadolu Türkleri ile Azerbaycan Türklerinin çocuk folklorunun çocuk oyunu türünün araştırılmasını problem olarak önümüze koyduk. Problemin sistemli çözümünün güncelliğini, özelliğini ve önemini ön planda tuttuk. Araştırmalar sonucunda her iki Türk soylu halkın çocuk oyunlarını, oynanış tarzı ve söyleme tarzı bakımından analiz ederek, çocuk oyunlarının solo veya düet (solo – koro, koro – koro) formlarında söylendiğini, ayrıca koro ile seslendirilen bölümlerde çoksesliliğin en sade formaları olan oktav, unison oktav elementlerinden yararlanıldığını ortaya koyduk