Рекомендації щодо ефективного використання ударних безпілотних літальних апаратів в операції Об’єднаних сил - М.А. Павленко; І.М. Тіхонов; І.А. Нікіфоров (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглянуті особливості застосування безпілотних літальних апаратів в Антитерористичній операції на сході України та особливості застосування ударних безпілотних літальних апаратів у військових конфліктах сучасності. Звертається увага на такий клас ударних безпілотних літальних апаратів, як баражуючий боєприпас, який є альтернативою розвідувально-ударним безпілотним літальним апаратам. Показано, що в Україні створено низку ударних безпілотних літальних апаратів різних класів, але більшість з них на теперішній час перебуває на стадії розробки та заводських випробувань. Доведено, що на використання ударних безпілотних літальних апаратів в операції Об’єднаних сил впливають чинники, що враховують виробництво власних бойових безпілотних літальних апаратів, закупівлю бойових безпілотних літальних апаратів за кордоном, управління їх застосуванням, систему підготовки фахівців із застосування бойових авіаційних комплексів та нормативні документи щодо застосування цих комплексів. Розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності застосування ударних безпілотних літальних апаратів в операції Об’єднаних сил.