Vajinal Doğum Yapan Kadınların Doğumu ve Hemşirelik Bakımını Algılayışının Belirlenmesi - Simge Zeyneloğlu; Yılmaz Sarıboğa (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Olumlu bir doğum sürecini deneyimlemiş olmak kadınların doğum korku ve kaygılarını azaltmaktadır.Amaç: Bu araştırma vajinal doğum yapan kadınların doğuma ve hemşirelik bakımına ilişkin algılarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi.Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte olup 20 Ekim 2019–1 Ocak 2020 tarihleri arasında Van’da bir eğitim ve araştırma hastanesine başvuran 391 kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Katılımcı Bilgi Formu, Annenin Doğumu Algılama Ölçeği ve Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılama Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, One-way Anova testi, Kruskal-Wallis testi ve Spearman Korelasyon testi kullanılmıştır.Bulgular: Annelerin Doğumu Algılama Ölçeği puan ortalamaları ile sağlık güvencesi, sigara kullanımı, genel doğum ağrısını hissetmedeki rahatlık durumu, gebelik boyunca eş desteği arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p lt; 0,05). Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılama Ölçeği puan ortalama ve ortancaları ile yaş, öğrenim düzeyi, ailenin ekonomik durumu ve doğum sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p lt; 0,05). Annenin Doğumu Algılama Ölçeği puanları ile Hastanın Hemşirelik Bakımının Algılama Ölçeği arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır(r = 0,305; p lt; 0,001).Sonuç: Doğum algısı olumlu olan kadınların hemşirelik bakımını algılama düzeyinin de olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hemşireler kadınlara doğuma hazırlık eğitimleri vermeli, hasta-hemşire arasında güven inşa etmeleri ve doğumdan hemen sonra ten tene teması sağlanması önerilmektedir.