ARŞİVLENEN BELLEK OLARAK POSTA PULLARI VE SOSYO-KÜLTÜREL İŞLEVLERİ: KUZEY KIBRIS ÖRNEĞİ - POSTAGE STAMPS AS AN ARCIVED MEMORY AND ITS SOCIO-CULTURAL FUNCTION: NORTH CYPRUS EXAMPLE - Orhan Çiftçi; Dilan Cıftcı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
19. yüzyılın ilk yarısında posta pullarının kullanımı, posta ücretinin ödendiğini gösteren belge olarak kabul edilmiş olsa da zamanla posta pulları tarihin simülasyonları olarak basit resimler ve çizimler içeren etiketler şeklinde yaygınlık kazanmıştır. Kıbrıs özelinde pullar ve onların temsiliyeti üzerine yapılan çalışmaların bulunmaması sebebiyle bu çalışmada 1970-1998 yılları arasında hazırlanan pulların incelenmesi Raento ve Brunn’un (2005) Sixteen Thematic Categories of Stamps kodlama cetveli kullanılarak yapılmıştır. Bu amaçla, çalışma kapsamında amaçlı örneklem metodu ile belirlenen 418 pul incelenmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde, 1970-1998 yıllarında Kıbrıs toplumu ve cumhuriyetin tanıtımı amacıyla doğa ve sanat temalı posta pullarının basımının öne çıktığı görülmüştür. Bunun yanında söz konusu tarih aralığında posta pullarında KKTC ve TC arasındaki resmi ziyaretlerin anısına basılan pullar da dikkat çekmektedir. Bu bağlamda dünya futbol organizasyonları ve olimpiyatları için hazırlanan posta pullarının oldukça yaygın kullanıldığı görülmüştür. Aynı zamanda posta pullarının ülkelerin doğasını ve sağlık gibi temalarını tanıtım amacıyla basıldıklarını da söylenebilir. Bütün bunlara ilaveten tarihi mekanların, çiçek türlerinin ve hayvanların, resmi kuruluşların anısına da posta pullarının yayınlandığını görülmektedir. Bu çalışmada posta pullarında ideoloji ve propaganda yerine Kıbrıs Türk toplumunun oluşumu ve dünyaya entegre olması üzerinde yoğunlaşıldığı görülmüştür.