Akademik Özgüven Matematik Başarısını Ne Kadar Etkiliyor? - Fatih Ünver; Remzi Kılıç (Yaşadıkça Eğitim)
Bu çalışma, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinde matematik başarısı ile akademik özgüven arasındaki potansiyel bağlantıları incelemiştir. İlişkisel tarama paradigması araştırmanın temelini oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemi, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Konya ili Çumra ilçe merkezindeki ilkokul dördüncü sınıfa kayıtlı 532 çocuktan oluşmaktadır. Bu öğrenciler küme örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Balcı (2019) tarafından ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik başarılarını ölçmek amacıyla oluşturulan ve 22 çoktan seçmeli maddeden oluşan “Matematik Başarı Testi” ile Kalkan, vd. (2020) tarafından geliştirilen ve akademik öz yeterlik inancı, sosyal yetkinlik, akademik itibar, akademik motivasyon ve sosyal doyum olmak üzere 5 alt faktör ve 25 maddeden oluşan “Akademik Öz Güven Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, öğrencilerin matematik başarılarının ve akademik özgüvenlerinin orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Cinsiyetin öğrencilerin akademik özgüvenleri ve matematik başarıları üzerinde bir etkisinin olmadığı, okul öncesi eğitimin önemli bir belirleyici olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin akademik özgüvenlerinin matematikteki yeteneklerini pozitif yönde yordadığı belirlenmiştir. Ayrıca özyeterlik inancı ve motivasyon kaynaklı akademik özgüvenin matematik başarısı üzerinde en yüksek etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.