Kulturkompetanse hos studenter etter avsluttet utdannelse i kultursensitivitet i et spesialpedagogisk perspektiv – med vekt på samiske forhold - Gunn-Tove Minde; Tone A. Dinesen (Uniped)
Forankringen i rammeplanene for universiteter og høyskoler og i lovverket krever et økt fokus på kunnskap om samenes kultur, språk og tradisjoner. I denne artikkelen blir studenters erfaringer og kompetanse etter at de har fullført studiet Kultursensitivitet i et spesialpedagogisk perspektiv – med vekt på samiske forhold evaluert. Utdanningen ble gjennomført i 2021 og 2023. Evalueringsundersøkelsen bygger på syv intervjuer og fem evalueringssvar fra Questback. Den kvalitative analysen indikerer at informantene har tilegnet seg kompetanse i samisk kultur, tradisjon, språk og kommunikasjonsform gjennom studiet. Informantene framhevet spesielt selvrefleksjon og egenutvikling som verdifullt, både for seg selv og i utøvelsen av kultursensitiv tilnærming. Informantene hadde praktisert kultursensitiv tilnærming i arbeidet med personer med samisk bakgrunn, og med innvandrer- og minoritetsgrupper.