2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapsamında Türkiye’deki Üniversitelerde Yapılan Etkinlikleri - Kerime Nur Eflatun Kılınç (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Vefeyât geleneği İslam tarihi ve edebiyatında önemli bir yer tutmaktadır. Âlimlerin, sultanların, emirlerin sûfîlerin vb. meşhurların vefatı üzerine yazılanlar hem mutevvafa ile ilgili hem de dönemin siyasi, sosyal ve kültürel durumu ile ilgili ciddi bilgiler ihtiva eder. İslam tarihinde bununla ilgili kaynak eser niteliğine sahip önemli bir literatür de oluşmuştur. Modern zamanlarda ise bu anma geleneği nekroloji kavramına karşılık gelmektedir. Bu bağlamda vefeyât ile nekroloji aynı amaca yönelik kaleme alınan yazılardır. Genelde vefat eden kişinin hayatı ve eserleri üzerine bilgiler verilir. Son yıllarda hatıra mahiyetindeki bilimsel çalışmalar ve anma etkinlikleri vefeyâtın çağdaş bir karşılığı olarak ifade edilebilir. Bunun en meşhur örneği Prof. Dr. Fuat Sezgin'in vefatından sonra Türkiye'de onun hatırası üzerine yapılan bilimsel etkinliklerdir. İslam tarihinde vefeyâtların ilk örnekleri muhaddislerin ölümü üzerine yazılmıştır. Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hadis üzerine yaptığı çalışmalar dikkate alındığında, ölümünden sonra İslam bilimleri ile ilgili bir geleneğin yaşanmasına da vesile olduğu görülmektedir. Bu nedenle merhumu konu edinen çalışmalar bir vefeyât etkinliği olarak bilimsel bir yayınla kayıt altına alınmalıdır. İslam bilim tarihi üzerine önemli çalışmaları ile tanınan dünyaca ünlü bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin 30 Haziran 2018 tarihinde İstanbul’da 93 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur. Bu önemli bilim insanının kaybının ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan 2018/6 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2019 senesi “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda 2019 yılı boyunca tüm Türkiye’de çok sayıda etkinliğin düzenlenmesi planlanmıştır. Prof. Dr. Fuat Sezgin, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve koordinatör üniversite olarak Kırıkkale Üniversitesi arasında, etkinliklerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla iş birliği protokolü imzalanmıştır. İmzalanan iş birliği protokolü ile İslam bilim tarihine yaptığı katkılar kapsamında Prof. Dr. Fuat Sezgin ve çalışmalarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması hedeflenmiştir. 2019 yılı boyunca bu doğrultuda dünya çapında düzenlenen beş yüzden fazla etkinlik ile Prof. Dr. Fuat Sezgin tanıtılmaya çalışılmıştır. Koordinatör üniversite olan Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye’deki üniversitelerle imzaladığı protokollerle de Prof. Dr. Fuat Sezgin ile ilgili konferanslar, sempozyumlar, paneller ve üniversite dergilerinde özel sayıların çıkarılması gibi faaliyetlerin düzenlenmesine destek vermiştir. Türkiye’deki üniversitelerde 2019 yılı boyunca bu amaca hizmet eden çok sayıda etkinliğin gerçekleştiği görülmektedir. Bu çalışma ile bir yıl boyunca protokol imzalanan üniversitelerde gerçekleştirilen etkinlikler incelenerek 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılının ne kadar verimli geçtiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla tespit edilebilen etkinliklerin bir listesi oluşturularak Türkiye’deki üniversitelerde Prof. Dr. Fuat Sezgin’e dair en çok hangi konuların üzerinde durulduğu ortaya konulacaktır.