Kur’an Kursu Öğreticilerine Göre 4-6 Yaş Kur’an Kursu Öğreticisi, Öğrencisi ve Öğrenci Velisinin İhtiyaç ve Beklentileri (Kırıkkale Örneği - Muhammed Ali Yazıbaşı (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan 4-6 yaş Kur’an kurslarının amacı, çocukların İslam dininin değerlerinin insan hayatına anlam kazandıran olgulardan biri olduğunu fark etmelerini, Kur’an-ı Kerim’i ses ve şekil olarak tanımalarını, sağlıklı bir din ve ahlak gelişimini sağlamaktır. Kurslarda uygulanan müfredat akademisyenler ve okul öncesi öğretmenlerinden oluşan ekip tarafından hazırlanmaktadır. İlahiyat Fakültesi, İlitam, Ön lisans İlahiyat ve İmam-Hatip lisesi mezunu olup halk eğitim merkezi, üniversitelerin uzaktan eğitim merkezleri, Başkanlık tarafından düzenlenen programlardan sertifika alan öğreticiler bu kurslarda görev yapmaktadır. Araştırmanın amacı da 4-6 yaş Kur’an kursu öğreticilerinin tecrübelerinden yola çıkarak söz konusu kurslarda görev yapan öğreticilerin yeterlikleri, öğrenci ve öğrenci velileri ile ilgili deneyimlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada nitel veri toplama yöntemlerinden görüşme ve doküman analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada 18 kurs öğreticisiyle görüşme yapılmış, elde edilen verilerin içerik analizi ile çözümlenmiştir. Birbirine benzeyen veriler belirli kavram ve temalar çerçevesinde bir araya getirilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, öğreticilerin pedagojik formasyon bakımından kendilerini yetersiz gördükleri tespit edilmiştir. Hizmetiçi eğitimlerin teori ağırlıklı ve uzun aralıklarla yapıldığı, veli eğitiminin gerekliliği ortaya konulmuştur. Ayrıca velilerin çocuklarının okula hazırlanması yönünde taleplerinin olduğu, kurstan mezun olup ilkokula başlayan öğrencilerin akademik başarı gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu başarıya öğreticilerin bireysel gayretleri ile ulaşıldığı, kursu müfredatında çocukları okula hazırlayıcı içerik olmadığı belirlenmiştir.