CAGAN’IN PARA TALEBİ MODELİ VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ (1981-2003) - Şenay Saraç (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Cagan (1956), hiperenflasyon koşulları altında yarı logaritmik bir reel para talebi denklemi kullanarak, enflasyonist süreç içerisinde reel para talebini belirleyen esas değişkenin beklenen enflasyon oranı olduğunu belirtmiştir. Bu çalışmada, Cagan’ın para talebi modeli, 3 farklı para arzı tanımı, 2 farklı fiyatlar genel seviyesi değişkeni kullanılarak 6 farklı şekilde Türkiye 1981:1-2003:12 dönemi için test edilmiştir. Bulunan sonuçlar, beklentilerin reel para talebi üzerinde güçlü etkileri olduğunu doğrulamaktadır.