تأثیر زمان برداشت و قطر ریشه بر میزان گلیسیریزین در گیاه شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra) (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
گیاه دارویی شیرین‌بیان با نام علمیglabra  Glycyrrhiza از تیره لگومینوز (Fabaceae) می‌باشد. گلیسیریزین مهم‌ترین ترکیب شیمیایی در بین ترکیبات موجود در شیرین‌بیان است که 50 برابر ساکاروز شیرینی دارد. این ماده به‌عنوان ماده اولیه در داروسازی و در درمان بسیاری از بیماری‌ها و نیز در صنایع دخانیات، شیرینی‌سازی و نوشابه‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این بررسی به‌منظور تعیین بهترین زمان برداشت و مناسب‌ترین قطر ریشه برای به‌دست آوردن بالاترین میزان گلیسیریزین در این گیاه انجام شد. در سال 1385 ریشه شیرین‌بیان در چهار تاریخ برداشت (بیستم آبان، آذر، دی و بهمن ماه) و در سه قطر مختلف (کمتر از 1 سانتی‌متر، 1 تا 2 سانتی‌متر و بیشتر از 2 سانتی‌متر) در چهار تکرار از استان گلستان (ایستگاه تحقیقات کشاورزی عراقی‌محله) جمع‌آوری گردید. متغیرهای اندازه‌گیری شده شامل وزن تر و وزن خشک (برای اندازه‌گیری درصد رطوبت) و میزان گلیسیریزین بود. استخراج گلیسیریزین با متانول و اندازه‌گیری آن با استفاده کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا صورت گرفت. نتایج نشان داد که کمترین قطر ریشه‌ها، دارای کمترین درصد رطوبت (46/32 درصد) و بیشترین میزان گلیسیریزین (187/1 درصد) بود. همچنین، ریشه‌های برداشت شده در دی ماه در مقایسه با زمان‌های دیگر برداشت، دارای درصد رطوبت کمتر (26/22 درصد) و گلیسیریزین بیشتری (112/1 درصد) بودند.