BAKI–1501 ROMANININ TARİHSEL BOYUTU ÜZERİNE BİR İNCELEME - Sedat Adıgüzel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Tarihî romanın Azerbaycan edebiyatındaki en önemli temsilcilerinden biri Azize Caferzade’dir. Yazar, tarihî romanlarıile tarihe ışık tutmuşve tarihî olaylarıgünümüze taşımıştır. Bakı-1501, Şah İsmail’in yaşamınıve 16. yüzyıldaki siyasî, toplumsal ve dinî hayatıkonu edinen başarılıbir eserdir. Bu çalışmada Bakı-1501’in tarihî roman özellikleri incelenerek yapıtın sosyal, siyasal ve kültürel açıdan tarihsel boyutu değerlendirildi.