Sağlık Sektöründe Tanıtım Veya Tedavi Amaçlı Bilinçaltı Yöntemlerin Kullanılabilirliği - Ömer Antalyalı; Sevil Havare (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sağlık sektörünün gelişmesi ve iletişim teknolojilerinin etkisi sağlık sektöründe tanıtım faaliyetlerinin kullanımını arttırmıştır. Sağlık sektöründe yapılabilen kısıtlı tanıtımların etkisinin arttırılması amacıyla bilinçaltı yöntemler tercih edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada, sağlık sektöründe bilinçaltı yöntemlerin kullanılabilirliği ele alınmıştır. Bu amaçla, Isparta merkezinde görev yapan öğretmen ve akademisyenlere anket çalışması uygulanmıştır. Bu çalışmada bilinçaltı yöntemler, tanıtımlardaki öğelerin niteliğine göre ‘fark edilebilen ve fark edilemeyen’ olmak üzere iki farklı grupta ele alınmıştır. Bu yöntemlerin tanıtım amacıyla kullanılabilirliğinin ölçülmesi için anketin birinci bölümünde bilinçaltı yöntemlerle hazırlanan görseller kullanılmıştır. Bu görsellere yapılan yorumlarda, ürün özellikleriyle uyumlu olması koşuluyla bilinçaltı yöntemlerin kullanımının uygun olduğu görüşü savunulmuştur. Ancak üçüncü görsel grubunda kullanılan cinsellik vurgusunun aşağılayıcı olduğu gerekçesiyle uygunsuz olduğu belirtilmiştir. Pazarlamada fark edilemeyen reklamcılık yöntemlerinin kullanılabilirliğinin sınandığı hipotez, elde edilen verilerin analizine göre reddedilmiştir. Anketin ikinci bölümünde bilinçaltı yöntemlerin tedavi (yüksek riskli hastalıklar, madde bağımlılığı) amacıyla kullanılabilirliğinin ölçülmesi için oluşturulan sorular yer almaktadır. Kişinin sağlığının geliştirilmesi amacıyla bilinçaltı yöntemlerin kullanılabileceği görüşü savunulmuştur.